top of page

Lezingen in kleine groepjes

Op regelmatige basis organizeer ik lezingen met nuttige weetjes en praktische tips voor kattenpersoneel. De lezingen zijn heel kleinschalig (max 8 personen), en duren telkens 2 uur. Het gaat dan over dingen zoals wat je allemaal in huis moet voorzien om je kat gelukkig te maken (lezing “het territorium van de kat”), hoe je beter kan begrijpen wat je kat probeert te vertellen (lezing “communicatie en zintuigen”), hoe je de vrede bewaart als je meerdere katten in huis hebt (lezing “kat + kat = plezier of problemen”), en zoveel meer. Meer info over de verschillende topics in het programma vind je een beetje verder op deze pagina (even verder naar beneden scrollen dus). Je kan voor elke lezing afzonderlijk inschrijven. Er is geen specifieke volgorde. Behalve dan de "eerste kennismaking" module, die - zoals de titel aangeeft - de aangewezen startmodule is voor iedereen die weinig of geen ervaring heeft met katten.

Er is in elke les steeds ruimte om vragen te stellen, zodat je de info ook maximaal kan toepassen op situaties thuis met je eigen kat.

Lezingen op maat

Vind je in het aanbod van lezingen niet helemaal wat je zoekt, passen de voorgestelde data niet, of wil je graag voor je vereniging een lezing op maat organizeren, neem dan gerust contact op, dan bekijken we wat de mogelijkheden zijn. Jij zorgt dan voor de praktische organizatie, de locatie, afspraken met de deelnemers, enz. Ik zorg voor een gezellige en boeiende lezing, en ik breng projector en projectiescherm mee.

Asielkittens ter adoptie

Dit is eigenlijk strikt genomen geen onderdeel van kattenschool De Koddige Katjes, maar sluit wel nauw aan. Het hele idee rond De Koddige Katjes is nl ontstaan vanuit mijn ervaring als gastgezin voor moederloze kittens bij dierenasiel Canina. Tijdens het kittenseizoen post ik regelmatig nieuwtjes over mijn opvangertjes. De kittens worden geplaatst volgens de adoptieprocedure van dierenasiel Canina (meer info op https://dierenasielcanina.be/index.php/adoptie-procedure/). Als je interesse hebt voor een bepaald kitten, stuur dan aub eerst even een mailtje met wat achtergrondinformatie over de thuissituatie (bv of je al ervaring hebt met katten, of er kleine/grote kinderen in huis zijn, andere huisdieren, vaak iemand thuis of niet, enz), en dan bekijken we verder of we een goeie match hebben.

Wat de Koddige Katjes NIET doen

De Koddige Katjes doen geen consultaties aan huis. Wanneer je dus graag advies op maat krijgt, specifiek aangepast aan jouw situatie en jouw kat(ten), dan kan je contact opnemen met een “cat coach”. Alle info hier: www.catcoach.be.

En ook wanneer je kat (ernstige) gedragsproblemen vertoont, dan kan ik je niet verderhelpen. Daarvoor verwijs ik je graag door naar een professional. Om te beginnen kan ik je alvast adviseren om de kat eerst grondig te laten nakijken bij een dierenarts. En als daar medisch alles ok blijkt, dan kan je contact opnemen met een kattengedragstherapeut. Een lijstje van gedragstherapeuten in Vlaanderen kan je terugvinden op de website van de vereniging voor diergedragsprofessionals.

Korte beschrijving van de lezingen

De Kat – Een Eerste Kennismaking (Katten voor Dummies)


Doelpubliek: mensen die weinig of geen ervaring hebben met katten, en die overwegen om een kat (volwassen of kitten) in huis te halen. Ook nieuwe kattenbaasjes, die recent een kat in de familie hebben verwelkomd, maar nog met veel vragen zitten.

Inhoud:

In deze module komt alle basis-informatie aan bod die je moet weten vooraleer je beslist om een kat in de familie te verwelkomen. Er is geen enkele voorkennis vereist.

  • Basisverzorging & basisbehoeften: eten, drinken, kattebak, enz.
  • De medische kant: vaccinatie, castratie/sterilisatie, ontworming, ontvlooiing
  • Financieel: wat kost het?
  • Hoe de juiste kat kiezen die bij je past: Volwassen of kitten? 1 of 2? Poes of kater? Raskat of asielkat? binnenkat of buitenkat?
  • De nieuwe kattenthuis voorbereiden, en de eerste dagen/weken
  • … en ruimte om zelf vragen te stellen

Het Territorium van de kat - Interieurtips voor kattenpersoneel


Doelpubliek: alle kattenbaasjes (of toekomstige kattenbaasjes) die graag wat tips vernemen over hoe ze het de kat thuis nog meer naar de zin kunnen maken

Inhoud:

Wist je dat voor een kat haar territorium belangrijker is dan haar baasje(s)? In deze module gaan we dat territorium dus eens helemaal uitpluizen. Een module boordevol weetjes en tips om de kat een perfecte leefomgeving te bezorgen.

We starten met even kort te bekijken hoe de leefwereld van de voorouders van onze kat eruit ziet. En daarna gaan we op verkenning door de verschillende “kamers” van het kattenterritorium, met natuurlijk een hoop praktische tips om “het interieur” te verfraaien

  • de eetkamer: wanneer is het etenstijd? hoe dekken we de tafel?
  • de slaapkamer: een stressvrije omgeving om helemaal tot rust te komen
  • het toilet
  • de omheining en bewakingscamera’s: hoe de kat haar territorium markeert en bewaakt

De aandachtige lezer zal vaststellen dat er een en ander ontbreekt in het lijstje. Inderdaad, de keuken en de speelkamer komen bewust niet in het lijstje voor. Daar valt zoveel over te vertellen dat we er later in aparte modules op terugkomen. Zo houden we in deze module voldoende tijd over om al je vragen te stellen.

Miauw! – Zintuigen en Communicatie


Doelpubliek: alle kattenbaasjes (of toekomstige kattenbaasjes) die hun kat beter willen begrijpen een de basiswoordenschat van de kattentaal willen leren.

Inhoud:

Wie denkt aan katten en communicatie, denkt automatisch “miauw”. Maar klopt dat wel? In deze module gaan we bekijken hoe de kat van nature uit communiceert met andere katten. En om dat goed te begrijpen moeten we eerst en vooral even stilstaan bij hoe de kat de wereld rondom zich ervaart, maw we gaan het hebben over de zintuigen van de kat.

Vervolgens gaan we dit alles vertalen naar praktische tips: hoe kan ik beter begrijpen wat mijn kat me probeert te vertellen? En omgekeerd, hoe kan ik mijn boodschap duidelijk maken aan de kat? En zoals steeds is er natuurlijk voldoende tijd voor vragen; die hoef je niet te miauwen, die mag je gewoon in mensentaal stellen.

Speeltijd! - Jachtgedrag en Spelletjes met je kat

Doelpubliek:alle kattenbaasjes (of toekomstige kattenbaasjes) die inspiratie willen opdoen rond boeiende spelletjes voor koddige katjes.

Inhoud:

We vertrekken vanuit het natuurlijk jachtinstinct van de kat, en gaan verschillende soorten spelletjes eens naderbij bekijken: waarom is spelen zo belangrijk voor de kat? welke spelletjes zijn het leukste voor jouw kat, en waarom? Wat zijn de spelregels? Kortom een hoop inspiratie en veel tips om je kat nieuwe boeiende uitdagingen aan te bieden, en zo verveling en gedragsproblemen te voorkomen.

Socialisatie en bange katjes

Doelpubliek: is je kat erg onzeker en bang van de hele boze wereld? Of heb je net een kitten geadopteerd en wil je die graag helpen om een flinke zelfverzekerde koddige kat te worden? Dan is deze module voor jou.

Inhoud: Volgende thema’s komen aan bod.

  • Hoe herken je angst bij een kat? Wat zijn de eerste subtiele signalen?
  • Hoe moet je reageren als je merkt dat je kat angstig is? Do’s en don’t’s
  • Hoe kan je jonge katjes helpen om hun zelfvertrouwen te versterken?
  • Hoe kan je stressvolle situaties voor de kat toch minder stressvol maken?

Kat + Kat = Plezier of Problemen?

Doelpubliek: iedereen die overweegt om een 2e kat in huis te nemen, of die twijfelt tussen 1 of 2 katten in huis nemen, of natuurlijk ook kattenbaasjes die al meer dan 1 kat in huis hebben.

Inhoud:

In deze module gaan we specifiek in op de voordelen en uitdagingen die horen bij multi-kat huishoudens. Onder andere volgende puntjes komen aan bod:

  • actoren die een rol spelen bij de keuze tussen “1 of meer katten”.
  • Hoe de kennismaking met de nieuwe kat zo vlot mogelijk laten verlopen
  • Tips om het territorium in te richten voor meerdere katten
  • Specifieke uitdagingen verbonden aan een multi-kat situatie, mogelijke problemen, en tips voor oplossingen

Je kat goede manieren leren... en andere nuttige dingen

[module in voorbereiding]

Doelpubliek: alle kattenbaasjes die tot nu toe dachten dat je een kat niets kunt leren, en die wel eens willen weten hoe het dan wel kan.

Inhoud:

Men zegt vaak “Het is nu eenmaal geen hond maar een kat, en je kan een kat niets leren”. In deze module bekijken we hoe het wel kan. We gaan het niet zozeer hebben over circustruukjes, maar wel over dingen die nuttig zijn voor je kat (minder stress bij een bezoekje aan de dierenarts), of voor het kattenpersoneel (ongewenst gedrag afleren). Kortom, een hoop nuttige tips voor alle kattenpersoneel.

bottom of page